Blog
Anita Visscher
Blog
10/24/2023
3 min
0

Ziek in je hoofd door tekort aan darmbacteriën

10/24/2023
3 min
0

Als jij denkt dat jouw rommelende darmen (winderigheid, onregelmatige ontlasting, opgeblazen buik) geen kwaad kunnen, lees dan eventjes verder.

Uit onderzoek is gebleken dat veel neurodegeneratieve ziektes (hersenziektes) hun oorsprong vinden in een disbalans van je darmflora. Zo ook Alzheimer en Parkinson. Een disbalans betekent dat de goede en slechte bacteriën in je darmen niet in balans zijn. Je hebt ze beiden nodig maar niet teveel van de slechte en niet te weinig van de goede.

En ja, hoe kan het dan dat jouw darmen én darmbacteriën invloed hebben op je hersenen of een hersenziekte kunnen veroorzaken?

Ik leg het je uit:

Wel eens gehoord van de darm-hersenas? Dit houdt in dat de darmen en hersenen met elkaar over en weer communiceren/ signalen overdragen en dat doen ze op verschillende manieren.

1. Via het autonome zenuwstelsel.

De hersenen en de darmen zijn o.a. met elkaar verbonden via het autonome zenuwstelsel met zenuwbanen (zogenaamde snelwegen). De signaalstofjes (de auto’s die op deze snelweg rijden tussen hersenen en darmen) zijn neurotransmitters. Jouw darmbacteriën maken deze neurotransmitters zoals acetylcholine, dopamine, noradrenaline en serotonine. Als dus bepaalde bacteriën niet in je darmen aanwezig zijn dan worden er geen of minder van deze neurotransmitters aangemaakt en krijgen je hersens bepaalde signalen niet door. Zo kan je somber worden (tekort aan serotonine), lusteloos (tekort aan dopamine), heel erg gestresst (te veel noradrenaline), traag van begrip (tekort aan acetylcholine).

2. Via de nervus vagus

De nervus vagus (dé hoofdzenuw die door je hele lichaam vertakkingen heeft) heeft direct invloed op je darmen. Als je ontspannen bent, een heerlijke flow ervaart en positief bent dan is dat een teken dat je nervus vagus geactiveerd is. In deze fase kan je lichaam genezen. Een geactiveerde nervus vagus zorgt er ook voor dat je darmen goed kunnen verteren en de juiste darmbacteriën worden gestimuleerd. Stress, de tegenhanger van een geactiveerde nervus vagus, werkt ontstekingen in de hand en zorgt ervoor dat je darmflora uit balans raakt door o.a. een slechte vertering van je eten. Je nervus vagus activeer je door o.a. te ontspannen, mediteren en wandelen.

3. Via je hormonen

Als reactie op het voedsel dat in je darmen komt, worden er door de cellen in de darmwand (darmepitheelcellen) hormonen aangemaakt zoals ghreline (honger), leptine (verzadiging) en insuline. Wanneer je darmwand beschadigd is of je darmflora uit balans komt de aanmaak van deze hormonen in het gedrang en heeft dit direct invloed op hoe je je voelt. Maar ook cortisol (stresshormoon) verandert de samenstelling van je darmflora en bij langdurige blootstelling beschadigd het je darmwand.

4. Via je darmbacteriën

Je darmbacteriën produceren allerlei ‘afvalproducten’. Sommige zijn goed zoals de korte keten vetzuren die juist de balans in je darmen versterkt en ontstekingen remt. Bepaalde darmbacteriën produceren ook vitamines, die heel belangrijk zijn om je fit en energiek te voelen. Maar ook produceren je darmbacteriën cytokines. Cytokines zijn immuunverstorend en veroorzaken ontstekingen.

Daarnaast verteren je darmbacteriën eiwitten en breken ze af tot aminozuren die weer heel belangrijk zijn voor het gezond houden van je darmwand en bouwstoffen zijn voor veel andere organen in je lichaam. Als je van bepaalde eiwitten te weinig binnenkrijgt, brengt dit schade aan je darmwand (lekkende darm) en dit zorgt weer voor laaggradige ontstekingen in je lichaam.

Hersenziektes

De meeste hersenziektes worden veroorzaakt door ontstekingen aan de zenuwen. Zo ook bij Alzheimer en Parkinson.

Alzheimer gaat bijna altijd gepaard met systemische ontstekingen in het centrale zenuwstelsel. Bepaalde darmbacteriën werken deze ontstekingen in de hand. Ook is ontdekt dat mensen met Alzheimer veel minder bifido-bacteriën in hun darmen hebben dan mensen zonder Alzheimer.

En in de ontlasting van mensen met Parkinson werden minder anti- ontstekende bacteriën gevonden dan bij mensen zonder Parkinson. Maar ook constipatie en een lekkende darm blijken een groot risico te zijn voor het krijgen van Parkinson.

Wat te doen?

Maar niet getreurd, uit hetzelfde onderzoek is gebleken dat met het nemen van de juiste probiotica de balans in de darmflora sterk verbetert en daarmee het risico op het krijgen van Alzheimer en Parkinson drastisch verlaagd wordt.

Blijf dus niet lopen met je darmklachten, maar ga ermee aan het werk!

Wil jij weten hoe jouw darmflora ervoor staat en of je risico loopt op het krijgen van Alzheimer en Parkinson? Boek dan een gratis kennismaking met mij en je kunt al je vragen stellen.

Gezonde groet,

Anita

Bronnen:

Sorboni SG, Moghaddam HS, Jafarzadeh-Esfehani R, Soleimanpour S. A Comprehensive Review on the Role of the Gut Microbiome in Human Neurological Disorders. Clin Microbiol Rev. 2022 Jan 19;35(1):e0033820. doi: 10.1128/CMR.00338-20. Epub 2022 Jan 5. PMID: 34985325; PMCID: PMC8729913.

Natuurdietisten.nl


Reacties
Categorieën